Maasai

 

Masaaibyn. Vilken upplevelse. Jag har gjort det, superhäftigt att se men behöver aldrig mer göra om det. Vi såg zebror påvvägen vilket jag tyckte var så himla coolt! På riktigt liksom ute i de vilda! När vi kom dit packade våra guider upp alla grejer och satte upp tält medan vi pratade med alla kvinnor och barn. Barnen var som vanligt galna som hoppar på en och försökte slita av min hårtofs. Jag visade varför jag hade de på armen och satte upp håret men de är alla rakade så jag gav inte bort min.. Jag hade bara en! Utan rinnande vatten hade jag inte jättelust heller att plocka upp barnen, tyvärr. De tvättar inte barnen för att de blir ändå smutsiga för de leker i sanden så de är gaanska smutisga kan man säga. Jag höll de i handen men det fick räcka. Bra inledning - låter inge bra alls det här haha men det var de! Väldigt tufft men nyttigt. Vi träffade en kvinna som var supersnäll som visade runt oss i byn. Det var ca 10 hyddor som var placerade i en ring med grenar/sly som skyddade från vilda djur. I mitten låg de ännu mera sly och grenar som var monterade i ännu en cirkel med en mindre cirkel innuti där de hade kossorna och getterna på natten. I huset fanns det bara ett rum där de sover och en avdelning där de har en liten eldstad där de lagar mat med ett litet hål i väggen där röken ska åka ut och ta med sig dåliga andar. Efter det var det dags för dans som hölls i kohagen. Jag har aaldrig varit med om så många flugor! I barnens ögon och vi viftade som galningar. Männen hade också hopptävling. Den som hoppar högst får ha flest fruar och för att få gifta sig med den tjej man vill ha betalar man den familjen med kossor. När tjejen då lämnar sin by för den nya där mannen bor så har man vit färg i ansiktet och hon får aldrig mer åka tillbaka till sin gamla by. Det är såå mycket regler om töntiga grejer. Och när vi frågade varför var det som om de aldrig hade tänkt tanken, de är bara som det alltid har varit - it's tradition.

 

 

När dansen var avklarad försvann alla barn och fruar in i huset då det var dags för middag. Masajmännen får inte äta med sin fru och barn utan äter först tillsammans med minst en anna krigare och sedan äter frun med barnen. Vi drack en kopp kaffe (jag drack choklad) och sedan var det dags för cermonin där man offrar geten. De hade som en pall som vi har på Willys där varor är ihoppackade och levererade på där de höll i geten som skrek av panik, usch va hemskt det var, och sen skar de halsen av geten. Blodet bara forsade ut som de fångade upp i en silverskål samtidigt som de vispade runt med en pinne så att blodet inte skulle levra sig. Seden drack de upp blodet. Vidrigt!! Vi blev tillfrågade om vi ville smaka men alla tackade nej.. De lagade till köttet vid elden på traditionellt sätt där de hängde delar av köttet på pinnar runt om eldstaden, vissa delar av djuret gick också till vissa personer. Levern gick till hövdingen, bakbenen till krigare som var lite äldre, ribsen till de yngre krigarna (ca 13-16 år) osv. De yngre krigarna som inte är omskurna ännu gick förresten fram till de äldra som är omskurna och blir blessade genom att de tar dem på huvudet, som ett minidop utan vattenoch baraliksom sådär snabbt. Sedan åt vi lagad mat som kocken hade gjort till oss och spenderade kvällen runt elden och ställde på riktigt tusen frågor till Joseph. Han berättade framförallt mycket om kvinnlig och manlig omskärelse. För killar sker det ungefär vid 18 års ålder men man kan vara upp till 21 år och för tjejer händer det när du får din första mens. När man stympar en tjej (för kvinnlig omskärelse finns egentligen inte då det är fel term men det används av masajerna för att beskriva) är man också redo att bli bortgift. Man kan gifta sig om man blir kär men det är ofta som mannen bestämmer att de är kära och ger familjen en ko tex. Men de väntar ofta till tjejen blir åtminstonde 15 år att gifta sig.

 

 

När en man blir omskuren får de inte göra ett endaste ljud. Man ska låtsas att man är död och om man rycker till och skriker, vilket hade varit de mest naturliga, så är man värdelös för resten av livet och kommer troligtvis aldrig att få en fru för de ryktet kommer att sprida sig. När man tagit kniven, som Joseph uttryckte sig, så är man en riktig krigare och när såret är läkt som alla andra krigare tvättar åt dig (man lever som en kung i ca en vecka) så får man gifta sig och skaffa barn. En krigare får heller aldrig äta ensam och när de kanske tvättar ansiktet på morgonen med vatten så kan de heller inte vara ensamma då man kanske får vatten i munnen och man får ju inte äta ensam. Varför? Så är det bara. Dagen efter var vi ute i bushen i 3 timmar och knatade. Shit va platt det är! Bara plattland med olika katusar, träd och spår av djur. Väggarna i masajhusen/hyddorna är gjorda av kobajs och urin då de inte har rinnande vatten att gegga ihop de med och taken är gjorda av speciella grenar som är giftiga och hö eller gäsliknande ovenpå grenarna. Grenarna hämtar kvinnorna ute på savannen eller vad man ska kalla de för, de är nästan enda gångerna de lämnar byn. Iallafall, de är som en jäättekaktus som de fäller och låter torka ur så ca en vecka efter de fällt "trädet" så kan de skala av "barken" och ta stocken som är inuti. "Kådan", som var som tjock rinnande filmjölk, som är innuti själva kaktus-trädet är giftigt och får man de på sig så fräter de på huden. När Joseph hackade ett hål i stammen och det pös ut lät det: popopop. De använder även kådan om man får ögoninfektion (vilket alla får på grund av flugorna) genom att koka upp den med mjölk och ha på kinderna så att de frätande ångorna når ögonen. Vi såg även spår från två giraffer där de legat och sovit under natten och kobajs som var hyffsat färskt, som masajerna föriövrigt kokar upp med vatten och dricker för det finns någon bra vitamin i bajset - de använder verkligen AALLT!! Det finns så mycket om naturen som vi skulle kunna lära oss av masajerna, som vi säkert har kunnat en gång i tiden, för de vet exakt vilket blad man ska äta om man har diarré, vilken blomma man kan äta under regnperioden och bli mätt på, vilket träd man kan göra tandborstar utav och vilkan bark man ska koka upp om moderkakan inte lossnar ur kvinnan när de fött barn. Men det är så mycket regler och procedurer som är totalt hjärndöda och jag är så så så tacksam att jag föddes som kvinna i Sverige. Man inser verkligen hur privligierad man är även om jag också inser att vi har saker att jobba på i Sverige också för att få det mera jämnställt.

 

 

Jag och Claire var och hälsade på NAFGEM, Network Against Femele Genital Mutalation, som är ett projekt som jobbar med omskärelse för tjejer vilket egentligen är fel term då det inte är en omskärelse utan att man skär bort delar - könsstympar tjejer. Att "bara" skära bort klitoris är type 1, att man skär bort klitoris och blygläppar men sparar ändå den vaginala ingången för att penis lättare ska kunna penetrera är type 2, och type 3 betyder att man skär bort allt och syr ihop och lämnar ett knappnålshuvud för att urinen och mensblodet ska kunna rinna ut. Det smärtar i heela mig när Francis, som tog emot oss, berättade om hur de går till och hur svårt det är att få ett slut på detta. Det sker nästan alltid i hemlighet där flickor inte går i skolan, ute i bushen. Eftersom att de inte vet bättre och alltid förts vidare genom tradition och det blir en väldigt stor cermoni som man firar i byn så fortsätter det. Det handlar framförallt om äktenskap. En icke omskuren kvinna skulle aldrig kunna få en make då de tror att klitoris drar till sig att man ligger med flera män innan man gifter sig och det enda viktiga är att bevara kvinnans oskuld. Det är olagligt i Tanzania att göra detta så den här organisationen har lyckats gripa en mormor väldigt nyligen som gjorde detta på en bebis vars mamma var 15 år som gick på toaletten och när hon kom tillbaka var de gjort. Bebisen dog av infektion och blodförlust. Det är också en anledning till att det är svårt att bryta mönstret då i byarna så är kvinnorna och männen så separata - männen är liksom krigare som är ute i bushen med djuren och kvinnorna lagar mat och är med barnen som inte lämnar byn. Och de lägger sig ingen i och det kommer inte att ändras. Det finns så mycket regler i hur allt går till. Man har heller inte sex för att njuta (uppenbart då den delen på kvinnan är borttagen) men heller inte för mannen. Det sker alltid i mörkret då masajhus typ har ett hål i väggen där man lagar maten för att röken ska åka ut och kvinnan får inte göra ljud - enbart för att göra barn. Tjejer som får gå i skolan blir ofta bortskickade till internatskolor och väl där blir de utbildade och lär sig om kroppen så vissa tjejer bor i huset där kontoret ligger då de inte vill åka hem under skolloven för då vet de att det kommer hända. Nåt som jag inte visste är att de är ca 98% av alla kvinnor i Egypten som är stympade! I Kilimajaro området var det 1998, när NAFGEM startades, 35% och nu är de nere på 20.7% så det går åt rätt håll men låångsamt. Man måste bygga upp en relation med de som bor i byarna och hälsa på mycket, börja prata om de långsamt och försiktigt och använda deras felaktiga termer när man pratar om det (alltså säga kvinnlig omskärelse) osv.

 

De lösa vaginorna som Claire håller i är den första från vänster den "normala" innan något är bortskuret, Nummer två är bara klitoris bortskuren och nummer tre är blygläpparna och klitoris borttagna så att de bara är ett hål så att man ska kunna ha sex.
 
Här ser man type 3 bättre där det bara spars ett knappnålshuvud. Anledningen till att hålet sparas så långt ner är för att man ska kunna ha sex. MAN HAR ALLTSÅ PENETRATIONSSEX VIA DET DÄR LILLA HÅLET! Asså det är så sjukt! Ofta skadas även mannen under första sexakten då de tviingar sig in. Ibland får man också tillkalla den som sydde ihop de hela från första början för att skära upp det och sen sy ihop igen.   
 
 
Här är ett kit som någon har återlämnat för de inte längre vill utföra stympningen. I vänstra hörnet är det skallror som alla har runt om kvinnan för att alla andra i byn inte ska höra när hon skriker och gråter. 
 
I påsarna ligger det örter som de eldar på lite vilket de tror att man inte ska känna av smärtan.
 
 
Under dansen, så satans mycket flugor!
 
 
 
 
 
 
Föriövrigt har Lilly åkt vilket suger, hon hade ju sängen mittemot mig och var min bästa här. Claire har också åkt vilket också suger. Pernille är iallafall kvar och alla är supersnälla men man klickar ju mer med vissa personer såklart. Har hunnit med en till DalaDala party kväll och Laraine från England och Kelly från USA har kommit och de är supermysiga - pratar ju engelska också haha så det är ett plus. 
 
Vattnet har också varit avstängt i byn där vårt projekt ligger och då fick vi hämta vatten ur floden vilket betyder att vi fick gå genom hela byn. Esta bar sitt vatten på huvudet och alla barnen kom ut ur hyddorna och husen och ropade: mozungo mozungo! Det säger alla alltid om oss, man kallar vita främmande för mozungo. 
 
Pusss
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0